Amelie Samuelsson

En liten försiktig knackning hörs på dörren och in välkomnas en varm, glad och stark tjej. Amelie. Det syns i hennes ögon. Hon berättar glatt i hallen att hon ska börja folkhögskola till hösten, med inriktning musik. Det bästa hon vet.

Jag blir så nyfiken på denna kvinnas historia.

Vad bär du på för livshistoria?

För snart två år sedan skulle jag åka hem från jobbet och svänger ut från macken. Sen minns jag inte mer de närmaste 40 minuterna förrän jag blir ”väckt” av en brandman. Jag har fått allt återberättat för mig, men jag hade kört på en älg och in i en bergsvägg. Min Atlaskota i nacken var krossad och en kompression på 7:e ryggkotan.  Det är ett under att jag lever säger läkarna.
En del av räddningen var att en traumaläkare kom i mötande bil och som såg olyckan i backspegeln. Så han visste hur han skulle hantera min nacke och rygg. Annars hade jag kanske suttit här förlamad.
Några som inte var lika smidiga var de poliser som kom till platsen och tvingade mig att blåsa i ett alkotest, det gör mig fortfarande förbannad.
Jag låg på sjukhuset i fyra nätter innan jag fick åka hem, men det var kanske då det största helvetet började. Jag skulle påbörja mina 12 veckor i nackställning. Jag plockade fortfarande älghår och glasskärvor från hårbotten, traumatiserad och i chock, behövde hjälp med allt och kärleken i mitt liv lämnar mig. Jag befann mig verkligen i mitt mörkaste. Det fanns stunder där jag önskar att jag inte överlevt olyckan.

Hur har händelsen påverkat dig?

Den har påverkat mig starkt. Att ta vara på livet mer, det kan vända så jäkla fort. Jag har blivit mer känslosam, mer empatisk och lever mig starkare in i andra människors liv idag.

Hur har händelsen påverkat andra?

Min vän Rebecka tog det väldigt hårt, hon hörde av sig hela tiden och fanns där för mig! Henne vill jag verkligen hylla, jag hade inte klarat det lika bra utan henne. Likaså min mamma och syster som betyder så mycket för mig. Idag tar vi vara på tiden tillsammans mycket mer, att prioritera och njuta av den. Livet är verkligen skört.

Det finns ett uttryck som säger att ”ensam är stark”, vad tänker du kring det?

Jag ser det ut två perspektiv. Det ena är att jag gjorde det själv, det var endast jag som kunde ta mig själv vidare i livet. Alla framsteg, tankar och smärta. Framförallt så klarade jag det själv utan mitt ex som valde att lämna mig mitt i allt. Det känner jag som en seger. Att jag är stark utan honom. Starkare utan honom än vad han tror. Samtidigt hade jag inte klarat det utan allt stöd och hjälp från mina föräldrar, syster och Rebecka. Det betydde så mycket för mig.

Vilket är ditt budskap till livet?

Jag fick en andra chans och den vill jag ta tillvara på. Jag vill verkligen visa de jag älskar idag att jag just gör det. Ta vara på livet och se ur det positiva perspektivet.

Det sägs att ”det som inte dödar oss gör oss starkare”, stämmer det?

Ja jag har lärt mig mycket om mig själv, även om jag idag har svårt att lita på killar, så har jag fått en positivare inställning till livet. Jag är så tacksam att det inte var min tvillingsyster som var med om min olycka. Det vet jag inte om jag hade fixat. Det ”bästa” med olyckan är att jag fått se mer klart vilka som är mina riktiga vänner, bland annat mitt ex syster som har stått vid min sida och stöttat mig och dessutom gett mig världens finaste gudson.  Sen finns det dem som vänt mig ryggen. Men de bästa och mest tillitsfulla vännerna och relationerna är förstås kvar!

Vilken är din största drivkraft idag?

Imorgon är en annan dag!

Varför väljer du att dela din historia här på min blogg?

För att visa att även om det är fördjävligt i livet en tid så blir det bättre. Att vara så nära döden och idag kan leva ett så gott som smärtfritt liv. Det finns en kraft som är så stor och som hjälper en framåt!

Amelie är stark när hon berättar, trots att både hon och jag blir berörda ett par gånger. En historia om att vara nära att förlora livet och bli lämnad av sin stora kärlek. Samtidigt. Hon minns fortfarande inte själva olyckan vilket hon gärna skulle önska. Men en sak är säker, hon lever genom sitt budskap, att ta vara på det.  Hon kör bil igen. Hon flyttar för att ägna sig åt det hon älskar allra mest. Hennes ögon lyser och hennes mun ler och skrattar ofta. Hon visar på att hon tar vara på livet som gett henne en andra chans.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *